A Brexit-ig közel egy év van hátra, de még mindig nem világos, hogy a várható kilépés hogyan fogja érinteni az angol légiutasokat. A jelenlegi légiutasokra vonatkozó törvény védi a légiutasokat a törölt, a késő és a túlfoglalt járatok esetében, de mivel Nagy-Britannia kilép az unióból 2019 márciusában, e jogok már a továbbiakban nem fognak vonatkozni az Egyesült Királyság állampolgárjaira. Éppen úgy, mint minden egyéb EU törvény, e törvény is el fogja veszíteni hatályát, melynek következtében az európai utasok 28%-ának esélye sem lesz járatokkal kapcsolatos kártérítésekre.

Az angol légitársaságok ki fognak lépni a légiutas jogokra vonatkozó megállapodásból, és el fogják veszíteni az 1990-ben a belső EU légiközlekedési piacpolitikában rögzített összes légiközlekedéssel kapcsolatos jogot. Az EU-n belüli piacot abból a célból hozták létre, hogy biztosítsák a légiközlekedés szabadságát, jogokat rögzítve a blokkon belül bármelyik országba, országból és országon belüli repüléssel kapcsolatosan, miközben Nagy-Britanniának már két évnél is kevesebb ideje van arra, hogy újra tárgyalja a hozzáférést, és hogy egy alternatív rendszerrel álljon elő. Miközben ahelyett, hogy a hatóságok döntésére várnának, egyes nagy-britanniai fuvarozók elkezdték elhagyni a süllyedő hajót, és egyedi akciókba fogtak.

Az EasyJet már létrehozta új központját Ausztriában, miközben a Ryanair egyesült királysági légiközlekedési engedélyt kért, amely lehetővé tenné, hogy továbbra is fenntartsa járatait az Egyesült Királyságban, függetlenül attól, hogy milyen légiközlekedési megállapodást sikerül elérni egy Brexit alku keretében. Más légitársaságok pedig frissítik weboldalaikat, és figyelmeztetik a jövőbeli légiutasokat a Brexit utáni foglalásokkal kapcsolatos lehetséges változásokról – amennyiben nem sikerül megállapodást elérni, fennáll a tömeges törlések lehetősége, mivel az egyesült királysági fuvarozóknak a továbbiakban már nem lesz ingyen hozzáférése ahhoz, hogy kereskedelmi szolgáltatásokat nyújtson Európa szerte.

Brexit flight compensation - Skycop

A Brexit következtében nem a légitársaságok az egyetlen vállalkozások, amelyek szenvedni fognak. A holland Radobank azt állapította meg, hogy a 30 éves megállapodások feladása a gazdaságnak akár 400 milliárd fontjába is kerülhet. Azonban a pontos adatokat nehezen lehet megbecsülni, mivel még mindig nem világos, hogy az angol légitársaságoknak sikerül-e megmenteniük az EU-ba, illetve az EU-ból történő légiutakkal kapcsolatos jogaikat.

„Az a liberális légiközlekedési piac, amellyel ma rendelkezünk, az egyike volt azon fő tényezőknek, melynek következtében gördülékenyen kialakultak az olyan LCC-k, mint például az EasyJet, illetve a Ryanair. Mindkét oldalnak új megállapodásokat kell kötnie, és az egyesült királysági fuvarozók esetében fennáll az a kockázat, hogy el fogják veszíteni a piacaikhoz történő ingyenes hozzáférést. Azonban nem csak a légitársaságoknak kellene lépniük, mielőtt túl késő. Az Egyesült Királyság állampolgárjainak sem maradt idejük arra, hogy habozzanak a járat kártérítéseket illetően, és amint lehetséges, meg kell kezdeniük a harcot a kártérítések érdekében. Már csak egy év van hátra, amikor a jelenlegi és a múltbeli járat megszakításokkal kapcsolatosan el fog veszni 221£-532£ tartományába eső kártérítésre való jog,” mondta Marius Stonkus, a SKYCOP, a globális járat kártérítésért küzdő vállalat ügyvezetője.

A helyi törvények értelmében az egyesült királyságbeli állampolgároknak 6 évük van arra, hogy pert indítsanak a járat megszakítások vonatkozásában. Ez azt jelenti, hogy 2018 az utolsó esély arra, hogy maximum 532£-os járat kártérítést kapjanak az összes olyan törölt, késő, illetve túlfoglalt járatok esetében, amelyek 2012 óta következtek be. „Számításaink szerint Angliában évente a jogos járat kártérítések összesített összege eléri a 879 millió £-ot. Mivel az összes olyan követelés esetében, amellyel a fuvarozóhoz fordultak közvetlenül a siker aránya mindössze 5%, előfordulhat, hogy 5 milliárd £-os kifizetetlen jogos járat kártérítés várja a vonatkozó követelések benyújtását. És amennyiben az Egyesült Királyság kormánya úgy fog dönteni, hogy nem fog bevezetni egy ezzel egyenértékű belföldi védelmet, az angol légiutasok nagyon rövid időn belül elveszthetik pénzük visszaszerzésével kapcsolatos esélyüket,” mondta M. Stonkus.

Légitársaság sztrájkok: meddig kell még az utasoknak szenvedniük?
Következő bejegyzés

Légitársaság sztrájkok: meddig kell még az utasoknak szenvedniük?